Tuesday, November 2, 2010

addresses

address..alamat ke? ke, a dress? hahaha..okay tak..sebenarnya nak bgtau,dari dulu lagi aku mmg ade masalah mcm mne nk alamatkan orang..errr..bukan alamat,tapi,lebih kurang mcm " what should i call him / her? " haa itula address yg dimaksudkan sebenarnya! hihi..

senanye mase kecik2 dulu aku ni pemalu orangnya.*ehem.TOLONGLA PERCAYA!* ;p jadi,aku ni mcm tak bergaul sgt lah dgn orang.dengan kazen2 pkcik makcik aku pon aku tak berckp sgt..and as far as i rmmbr its bcoz of two reasons; aku tak phm bhs tganu @ utara at dat time and, aku mmg pemalu and semua bnda aku ckp dkt mak @ bapak aku je.nti diorang yg tlg smpaikn -_-..okay fine aku mmg anak manje pon.bia la,ank pompuan sorg plak..hahaha! ;p pastu,aku ada 3 abang..and for some reason,cume abang 1st je yg aku panggil abg long,2nd and 3rd tu aku panggil nama jer. ^^ so semasa tumbesaran aku *haha* aku mmg ade masalah taktau nk panggil orang apa >.<

masa kat kolej dulu,masa tu la 1st time aku blaja panggil orang 'abang' and 'kakak'....semua start masa minggu induksi atau stgh tmpt pgl orientasi..fasi aku ni,dia mmg bahasakan diri dia abang.mmg terkial2 jugak la aku nk pgl dia and fasi2 lain abg..tapi lpas pada tu,amik kau semua senior aku nk pgl abg! HAHA! terase mude sket hik2..

so skarang ni,mslh tu dtg blk..sebab kalau dlu,asal senior je mmg aku pgl abg @ kakak la..tapi dekat sini,walaupon smone tu senior aku,MAJORITY lagi muda,and kalau yg senior2 tu byk my age je..bygkn kalau bru jumpe,senior2 especially yg dah tahun 4,5 tu dorang konfem2 bhskan diri diorg akak/abg..takkan tiba2 aku nak pgl nama dia kot? jadinya aku pon pgl diorg akak jugak padahal ade yg lagi muda pon dari aku hahaha.ni bukan soal perasan muda tau,tapi,tu la..susah nk ckp. >.<

lagi satu,sebab nk hormat diorg as a senior,i usually start a conversation dgn meng-alamatkan diri menggunakan 'kita' atau 'faz' and most commonly, 'I'...bukan nk cakap guna aku kau tu tak hormat,bukan nak kata aku kau tu kasar,bak kata akukopi " kau berdoa dgn Allah guna kau aku kan? abes tu kau nk ckp kau kasar dgn Tuhan ke? " smthg like dat la..setuju! tapi entah la,mayb bukan atas dasar nk hormat pon,cume atas keselesaan aku sendiri..and smhow kalau dah start guna I and You, Kite and Awak, Faz and 'Nama-Orang-Tersebut' usually it'll stick that way..susah nak ubah..

jadi kepada senior2 atau junior2 atau budak batch aku sndri,sila la jgn terasa kalau penggunaana alamat kepada korang semua berbeza-beza..secara kesimpulannya aku akan guna bahasa yang aku rasa selesa nk bercakap dgn orang tu..and sometimes like the guys,bila aku dah pgl diorang i and u tapi diorang balas aku dan kau bukannya aku tanak reply balik sbg aku n kau,tapi,lidah dah terbiasa dan akn terasa amat kekok kalau mggunakan bhs lain..so,trime jelah yerrrr...tiada maksud yg tersurat mahupun tersirat pon. :) :)

and fyi (utk budak2 kat mansoura) smpai skrg aku ttp pgl abg amin tu abg amin walaupon kami seusia..hehehe.takpe2,dia cikgu pulak kan.kalau pgl nama je mcm tak best la pulak. >.<

till then.nak kene sambung study nih. T_T physiology,tolonglah menyayangi diriku.daa~

2 comments:

H said...

masalah sama melanda diri ini. hoho
dgn hsemates pun berbeza3 cara panggil
adeyhhh

leely said...

hoho btol2 start kat kolej la kn pggl orang abg kakak kan? (rindu kolej)content percakapan tu lebih penting utk tau respect sesorg drpd panggilan nama..